Pompeo'dan sonra Mattis'te zor durumda

Pompeo'dan sonra Mattis'te zor durumda
28.07.2018 00:20:31

Trump ve Pens'in açıklamaları ABD Dışişleri Bakanından sonra Savunma Bakanını da sor duruma soktu. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'de Kara Saray'ın rezaletini düzeltmeye çalışıyor.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik yaptırım tehdidinin iki ülke arasındaki askeri ilişkileri etkilemediğini, Türkiye ile yakın çalışmaya devam ettiklerini söyledi.Mattis, Savunma Bakanlığı (Pentagon) basın ofisinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Trump'ın Türkiye yönelik yaptırım tehdidini hatırlatarak, Türk-Amerikan ilişkilerindeki tansiyonun askeri ilişkileri etkileyip etkilemediğini sorması üzerine Mattis, “Türk-Amerikan ilişkileri ve askeri operasyonlarına bir etkisi olmadı. Şu aşamada, Türkiye ile yakın çalışmaya devam ediyoruz.” yanıtını verdi.

‘F-35' AÇIKLAMASI

Senato'nun, Türkiye'ye F-35 uçaklarının verilmesini geçici olarak askıya alınmasını savunma bütçesine ilişkin yasa tasarısına eklediği hatırlatılarak, bunun Türk-ABD ittifakını nasıl etkilediğine ilişkin bir soruya ise Mattis, bu tasarının da askeri ilişkileri etkilemediğini ifade etti.

Türkiye ile ABD'nin Münbiç'te ortak devriyelere yakın zamanda başlayacağını da anlatan Mattis, ortak devriyelerin en zaman başlayacağına ilişkin bir soruya karşılık ise, ”Tüm planları bir araya getirdik ve planlama iyi gitti. Eğitim ekipmanı İncirlik'e indi. Ortak eğitimlerin ne zaman başlayacağından emin değilim, çünkü önce ekipmanı getirmemiz ve devam etmemiz için tüm koşulları hazırlamamız gerekir.” dedi.

Mattis, daha sonra Münbiç'te ortak devriyelerin haftalar içinde başlayabileceğini kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Rahip Brunson açıklamasına Türkiye'den tepki yağmıştı. Konuya dair Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan açıklama yapmıştı.

TÜRKİYE'DEN ABD DIŞİŞLERİ BAKANINA FIRÇA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun dün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptığı telefon görüşmesinde “Kimsenin tehdidine boyun eğmeyeceğiz. Hukuk kuralları herkes için geçerlidir” dediği bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'in dün Twitter mesajlarıyla Türkiye'de ev hapsine çıkarılan ABD'li rahip Andrew Brunson'un serbest bırakılmaması nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulayacaklarını açıklaması iki ülke arasındaki gerilimi yükseltmiş, Çavuşoğlu da Twitter üzerinden verdiği yanıtta ”Kimse Türkiye'ye talimat veremez” demişti.

Çavuşoğlu dün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile de telefonda görüştü. Türk Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre Çavuşoğlu Pompeo ile görüşmesinde ”Kimsenin tehdidine boyun eğmeyeceklerini, hukuk kurallarının istisnasız herkes için geçerli olduğunu” vurguladı.

İLGİLİ HABERLER

Amerika çadır devleti bile değil o bir mafya devleti

ABD senatosu Türkiye'ye kredi kısıtlaması üzerinde uğraşırken Çin'den gelen haber

GELİŞMEYİ SERDAR TURGUT ANALİZ EDİYOR

28.07.2018 - Habertürk - Serdar Turgut

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Başkan Trump'ın 'Türkiye'ye yaptırım getiririz' diyen tweet'ini şaşkınlıkla karşıladığı ve özellikle ondan bu içerikte bir tweet katiyen beklemediğini söylediği belirtiliyor.

Washington'un iç işleyişlerini iyi bilen kaynaklar Dışişleri Bakanı Pompeo'nun Başkan Trump'ın Başkan Erdoğan ile kurmuş olduğu kişisel bağlantıya çok güvendiğini ve iki liderin var olan bazı sorunların aşılması için uyumlu çalışacaklarına inandığını bildiğini belirtiyorlar.

O tweet bir duygusal tepkiydi

Aynı kaynaklar buna rağmen Trump'ın o tweeti atmasını duygusal bir tepkiye bağlıyorlar. Özellikle Beyaz Saray'ın iç işleyişini iyi bilen bir kaynak o tweet öncesinde Trump'ın bazı hassas konuların çözümünde Türkiye ile artık adımlar atılmaya başlanacağına kendini inandırmış olduğunu ve özellikle rahip Brunson sorununun bitirileceğini düşündüğünü vurguluyorlar.

Bunun iki lider arasında varılan somut bir anlaşmaya mı dayandığı, yoksa Başkan Trump'ın bir gelişme olacağına kendini inandırmasından mı kaynaklandığı netleştirilemedi.

Washington Post gazetesinde yer alan İsrail'deki bir Türk vatandaşının serbest bırakılmasını da içeren senaryo ile ilgili hiçbir kaynaktan teyit alınmadı. Ancak gazete iki yönetim kaynağından teyit alındığını, bu haberin doğru olduğunu söylüyor.

Başkan Trump, Başkan Erdoğan ile Putin ile kurduğu uyumlu çalışma ortamını oluşturmak istiyor. Bunun Amerika'nın ulusal çıkarları için iyi olacağını yönetim birimlerinin esas isimleri arasında bir tek Pompeo savunuyor. ABD'nin ulusal güvenlik kararlarını veren bir principals komitesi var. Bu esas isimler kavramı buna dayanıyor.

Bu komite son zamanlarda sadece İran üzerine toplanıyor

Washington kaynakları Trump'ın kendi içgüdülerine çok güvendiğini, bu yüzden de kendisine verilen hiçbir dosyayı okumadığını ve sadece duygularına güvenerek işleri yaptığını vurguluyorlar.

Putin ile yaptığı son görüşmenin öncesinde de kendisine verilen 100 sayfalık brifing metninin tek sayfasını bile okumamış ve kendi bildiğini yapmıştı.

Erdoğan konusunda da Trump, çevresini sarmış bulunan neokon-evanjelist çevrelerin sertlik yanlısı tepkiler verilmesi taleplerini dinlemek yerine bunları aşıp Türkiye ile bir tür normalleşme sağlamak istiyor.

Aynı kaynaklar son sürpriz tweet'inden önce Trump'ın bir nedenden dolayı kendisini artık bunun olmaya başlayacağına inandırdığını ve rahip Brunson ev hapsine alınınca büyük bir hayal kırıklığı yaşyarak bir duygsal tepki olarak o tweeti attığını söylüyorlar.

Nitekim tweet'ten sonra nelerin olacağını öğrenmek için aradığımızda Beyaz Saray'dan bu konuda hiçbir hazrlık olmadığı yanıtını aldık.

Bir başka uzman kaynak ilginç bir başka konuya da dikkat çekti. Bu kaynak "Kuzey Kore lideri ile yaşananlara bakın. Orada  da Trump Kore lideri için ağza alınmayacak kadar sert laflar etmişti. Ancak sonra birden bire çok sağlam şekilde adımların atıldığı, uzun yüzyüze konuşmalar da oldu. Türkiye'ye verilen dıuygusal tepkiden sonra da birdenbire ilşkinin düzelmeye başlamasını görürsek kimse şaşırmasın" dedi.

Anlayacağnız Başkan Trump'ın Türkiye tweet'i yönetimin ilgili birimlerinde şaşkınlık yaratmış durumda. Şimdi bu sürecin nasıl aşılacağı üzerinde düşünülüyor.

Haberturk

 

  1. samimi samimi

    bir hafta içinde böyle iki zıt kararı veren yargı...kendisine müdahale ediliyor hissini uyandırmaması imkansızdır...durum böyle olunca dışarı da ki fırsatçılar bu düşünceyi pekiştirmek.. ve istediğini koparmak için bulunmaz fırsatı anlaşmış gibi değerlendirir...işte bunu yapıyorlar...

  2. samimi samimi

    Bir hafta önce tutukluluğunun devamına karar verilen papaz bir kaç gün sonra neden ev hapsine alınır...yargıya güvenmek istiyoruz...lakin bu özellikle Türkiye’yi zor duruma düşürmek için yapılmış olmasından da şüphelenmiyor değiliz...tıpkı Deniz Yücel vakası gibi...aynen onda da böyle olmadı mı? Bu kararı verenler araştırmalı...çünkü ilginç bir tesadüf olamaz...özellikle “Erdoğanı yargıya müdahale ediyor “ izlenimi uyandırmak için ....

  3. samimi samimi

    İşini karşı tarafı uyandırmadan yürütme taktikleri...Vaşington’un iç işleyişini bilen kaynakları kim? Serdar Turgut kimi kastediyor bilemiyoruz.....bu kaynaklar da bu işe hizmet için vardır nihayet...işlerinin manipülasyon olmadığından emin misiniz? yıllardır bu böyle olmuştur...askeri ilişkileri etkilemediğini bile onlar söyleyebiliyor....

  4. samimi samimi

    Trump’ın “ Türkiye’ye yaptırım getirebiliriz” açıklamasını Pompeo’nun beklememesi gerçekten şaşırtıcı mı? numara mı? Valla biz her an her fırsat bulduğunda bu nu kaçırmayacağını bekliyoruz da o nasıl beklemiyor hayret....yani şimdi biz ondan iyi mi tanıyoruz Trump’ı ? Biz Pompeoyu da trumptan iyi tanıyoruz o zaman..bunlar taktik...karşıyı idare etme taktikleri...

YORUM YAP