İsrail meclisinde dün kabul edilen 'Yahudi ulus devlet' yasası ülkede tartışmalara yol açtı.Oysa biz İsrail'in sonunun geldiğini 6 Eylül 2016'da yazmıştık.
İşgalş edilmiş Filistin tıopraklarında yayın yapan Yahudi Haaretz gazetesinde Bradley Burston tarafından kaleme alınan makalede, "Bildiğiniz İsrail'in sonu geldi, teşekkürler Netanyahu" başlığıyla meclis tarafından kabul edilen Yahudi ulus devlet yasası eleştirildi.
"İSRAİL IRKÇI BİR YÖNE GİTTİ"
Yasanın İsrail'de eşitliği ve demokrasinin hükümlerini ortadan kaldırdığını belirten Burston, Arapçayı resmi dil olmaktan çıkaran ve İsrail vatandaşı Filistinlilerin haklarına büyük darbe vuracağı düşünülen yasanın İsrail'i ırkçı bir yöne doğru ilerlettiğini yazdı.
ESKİ BAKAN ATEŞ PÜSKÜRDÜ
Tartışmalı yasaya bir tepki de eski İsrail Dışişleri Bakanı ve Siyonist Birlik bloku milletvekili Tzipi Livni'den geldi.
Yasanın İsrail'in yerine Başbakan Binyamin Netanyahu'nun çıkarlarını koruduğunu dile getiren Livni, koalisyon milletvekillerine yasada değişiklikler yapılarak meclisten büyük çoğunluğun kabulüyle geçmesini önerdiğini ancak söz konusu önerinin milletvekilleri tarafından "Netanyahu istiyor" diyerek reddedildiğini söyledi.
Livni, Netanyahu'nun bu yasa sayesinde insanlara kendisinin daha fazla milliyetçi olduğunu göstermek istediğini belirterek, "Netanyahu bu yasadan ne kazanmayı düşünüyor?" diyerek başbakanı eleştirdi.
Yahudi ulus devlet yasası dün İsrail meclisinde 62 evet, 55 hayır oyu alarak çok az bir destekle geçmişti.
İSRAİL TARİH SAHNESİNDEN ÇEKİLİYOR MU?
MOSSAD eski başkanlarından Tamir Pardo'nun İsrail'deki fanatik sağcılar ile solcular arasındaki kutuplaşmanın devam ettiğini, bunun bir iç savaşa yol açabileceğini açıklaması dikkatlerin bu ülkeye çevrilmesine neden oldu. Pardo'nun açıklamaları geçtiğimiz aylarda İsrail Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Tümgeneral Yair Golan'ın açıklamalarını akla getirdi. Golan, 'İsrail'in bugünkü bazı uygulamaları, Hitler'in Nazi Almanya'sında yaşanan mide bulandırıcı şeylere benziyor' demişti.
MOSSAD eski başkanlarından Tamir Pardo'nun İsrail'deki fanatik sağcılar ile solcular arasındaki kutuplaşmanın devam ettiğini, bunun bir iç savaşa yol açabileceğini açıklaması dikkatlerin bu ülkeye çevrilmesine neden oldu. Pardo'nun açıklamaları geçtiğimiz aylarda İsrail Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Tümgeneral Yair Golan'ın açıklamalarını akla getirdi. Golan, "İsrail'in bugünkü bazı uygulamaları, Hitler'in Nazi Almanya'sında yaşanan mide bulandırıcı şeylere benziyor" demişti.
BARIŞ İSTEYENLERİ ÖLDÜRDÜLER
MOSSAD eski yöneticilerinden Victor Ostrovsky “Hile Yolu” ismiyle bir kitap yayınlamış ve İsrail dış istihbarat servisi MOSSAD'a ağır ithamlarda bulunmuştu. Kitabında bir MOSSAD yetkilisi karakterin ağzından suikaste kurban giden eski İsrail Başbakanı İzak Rabin için “Bu adam Filistinlilerle barışta ileri giderse onu da ortadan kaldırırız” dediğini yazmıştı. Kitaptan 5 ay sonra 13 Eylül 1993 tarihinde İsrail ve Filistin arasında barış anlaşması imzalanmış ve iki yıl sonra da Filistin'le barış anlaşması imza atan Başbakan Rabin 4 Kasım 1995'te öldürülmüştü.
BAĞ 1967'DE ONARILMAZ ŞEKİLDE KOPTU
İsrial-Filistin arasında barış anlaşması imzalayan Başbakan Rabin'den sonra anlaşmaya imza koyan Arafat da MOSSAD ajanı Muhammed Dahlan'ın yardımı ile zehirlenerek öldürülmüştü. 2012'de yayınlanan “Geçit Bekçisi” adlı belgeselde eski Shin Bet yöneticisi Avraham Shalom'un ağzından “İsrail'in 1967 savaşından sonra Filistinlilerle birlikte yaşayabilme becerisini kaybettiğini” dile getiriyordu.
İSRAİL'DE İÇ SAVAŞ KAÇINILMAZ
İsrail'in nüfusu 2 milyon olduğu yıllarda o dönemin bakanlarından biri İsrail içindeki derin görüş ayrılıklarını “İsrail 2 milyon farklı partiden kurulu bir ülkedir” diyerek özetlemişti. Şimdi ise MOSSAD eski başkanlarından Tamir Pardo, İsrail'deki fanatik sağcılar ile solcular arasındaki kutuplaşmanın had safhaya geldiğini ve kaçınılmaz bir iç savaşa doğru ilerlediklerini itiraf etti. İsrail Meslisi Knesset Başkanı Yuli Edelstein ise ülkede tansiyonun yükseldiğini ve Etiyopya kökenli Yahudilerin gösterilerinin devam etmesi halinde ülkenin iç savaşın eşiğine gelebileceğini söyledi.
İSRAİL HİTLER'İ BİLE ARATIYOR
İsrail Başhahamı Rabbi geçtiğimiz martta “Yahudi olmayanların İsrail'de yaşamasına izin verilmemeli” demişti. Buna mukabil İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Yair Golan ise "İsrail'in bugünkü bazı uygulamaları, Hitler'in Nazi Almanya'sında yaşanan mide bulandırıcı şeylere benziyor" diyerek müthiş bir itirafta bulunmuştu. İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon ise “Golan'a güvenim tam” diyerek destek vermişti. İsrail eski Merkezi Komutanlık Başkanı emekli Tümgeneral Gadi Şamni ise üç gün önce yaptığı açıklamada ordunun Batı Şeria'daki politikalarını eleştirdi ve "Bizler işgalcilikte dünya şampiyonuyuz" dedi.
2022'DE İSRAİL OLMAYACAK
Yahudi politikacılardan Hanry Kissinger 2012'de The New York Post'a yaptığı açıklamada “10 yıl içinde artık İsrail olmayacak” demişti. Gazete Kissinger'in cümlelerini “harfi harfine, kati ve şartsız” diye yorumlamıştı. ABD'nin en önlü Siyonist yayın organlarından CNN, 11 Eylül 2015 tarihli haberinde “görülmesi gereken 25 yapı” haberinde bir harita yayınlamış ve haritada İsrail yerine Filistin diye yazmıştı. İsrail medyası bunu düşmanlık olarak tanımlarken bazı yorumcular bunun düşmanlık değil batının hedeflerine işaret ettiğini söylemekteydi. Bugün ise İsrail'deki Etiyopya asıllı Yahudilere karşı "ırkçı uygulamaları" protesto etmeyi sürdürüyor. Hem batı hem de İsrail'deki ortak kanaat, İsrail için tarihin sona çok yaklaştığı şeklinde.
İŞTE ÖMER KAYANİ'NİN YAZISI
İsrail iç savaşı