ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un Sözcüsü Eric Pahon'ın geçen hafta Hürriyet'e yaptığı Menbiç açıklamalarının Ankara'da rahatsızlık yaratmasının ardından bu hafta ABD'den havayı yumuşatmaya yönelik yeni açıklamalar geldi.
ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay Sean Ryan, Ankara'nın beklediği ortak devriye için tarih vermedi ama ülkesinin terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'nin Menbiç'ten tamamen çıkartılmasına yönelik taahüdüne bağlı olduğunu vurguladı.
Sözcü Ryan ABD'nin Menbiç ve Kobani'deki askeri varlığını arttırarak bu alana yeni radar ve füze savunma sistemleri yerleştirdiğine ilişkin haber ve fotoğraflarla ilgili de açıklamalarda bulundu.
Bağdat'tan video konferansla Pentagon'daki gazetecilerin sorularını yanıtlayan Albay Sean Ryan, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) operasyon başlattığı Hacın bölgesinde tahminen 1500 ila 2000 civarında DEAŞ'lı olduğunu kaydetti.
DEAŞ'lıların kazdıkları tüneller nedeniyle hareket serbestisinin olduğuna dikkat çeken Ryan, bu nedenle de tam rakam vermenin mümkün olmadığını ve operasyonun yavaş ilerlediğini dile getirdi.
İSTİKRAR KOORDİNELİ DEVRİYE SAYESİNDE
Ankara ile Washington'ın Haziran ayında üzerind anlaştıkları Menbiç yol haritasının uygulanmasındaki aksamaların hatırlatılması üzerine Albay Ryan, şunları söyledi.
‘Menbiç dışındaki 46. bağımsız ama koordineli devriyeyi yeni tamamladık. Menbiç'in şu anda Suriye içinde bir umut ışığı olduğunu düşünmek istiyorum. Zira orada istikrar var, dükkanlar açık, insanlar rahatlıkla dolaşabiliyor.
DEAŞ ya da diğerlerinden kaynaklı habis faaliyetlerin izi yok denecek kadar az. Dolayısıyla da Türkiye ile koordineli olarak devam ettiğimiz devriyelerin işe yaradığını düşünüyorum.'
ABD askerleri ile ortak devriyesi için Türk askerlerinin eğitiminin sürdüğünü vurgulayan Ryan, ortak devriye için bir tarih vermekten kaçındı.
Ortak devriye için gereken hazırlıkların yapıldığı bir aşamada olduklarını belirten Ryan, Menbiç'te çok az sayıda güvenlik sorunu yaşanmasının Türklerle koordineli devriyelerin başarılı olmasının ilişkin en önemli işareti olduğunu dile getirdi.
YPG MENBİÇ'İN PARÇASI OLMAYACAK
PKK'nın Suriye kolu YPG'nin Menbiç'ten tam olarak çekilip çekilmediğine ilişkin soru üzerine Ryan, ‘Takip edebildiğim kadarıyla o bölgede hiç değilse çok az YPG'li kaldı. YPG'nin Menbiç'in bir parçası olmayacağına ilişkin anlaşmaya bağlıyız' dedi.
RADARIMIZ OLDUĞU DOĞRU
Son haftalarda ABD'nin Menbiç ve Kobani'deki askeri varlığını arttırarak bu alana yeni radar ve füze savunma sistemleri yerleştirdiğine ilişkin haber ve fotoğraflar da sözcü Ryan'ın gündemindeydi.
Ryan, sosyal medyada son dönemde yayılan fotoğrafların eski olduğunu söyledi ancak fotoğraflardaki radarları bölgeye yerleştirdiklerini teyit etti. Ryan kuzeydoğu Suriye'deki ABD teçhizatı konusunda şunları söyledi:
‘Evet biz o radarları yerleştiriyoruz. Havadaki uçaklarımızı ve yerdeki askerlerimizi korumak için her zaman yaptığımız bir şey. Ancak bu bölgedeki askeri varlığımızın arttığı anlamına gelmez. Sahadki güçlerimizin tam güvende olması için sürekli olarak yapageldiğimiz bir şey.'
Ryan, bölgeye füze savunma sistemleri de yerleştirdikleri iddialarını ise teyit etmedi.
CENEVRE'Yİ İŞARET ETTİ
Kuzeydoğu Suriye'de halihazırda görev yapan Amerikan askerlerinin misyonunun ne kadar süre daha devam edeceğine ilişkin soru üzerine Ryan, Savunma Bakanı James Mattis'in geçen haftalarda yaptığı açıklamayı hatırlattı.
Ryan, ‘Bakanımızın da söylediği gibi bu üç şeye bağlı; birincisi DEAŞ bitecek, ikincisi yerel güçler eğitilerek güvenliğin tesis edilmesini devralmaları sağlanacak, üçüncüsü olarak da umuyoruz Cenevre'deki siyasi süreç başarılı olacak' diye konuştu.
Cenevre'de 14 Eylül'de yapılan toplantıya işaret eden Ryan, ‘O toplantıdan çıkan sonuçların detayını görmedim ama şu anda üzerinde ilerlediğimiz temel budur' diye ekledi.
Cansu Çamlıbel, Hürriyet