Sosyal medyanın en çok tercih edilen platformları arasında yer alan Twitter milyonlarca şüpheli hesabı sahte olduğu gerekçesiyle silmeye başlıyor.
Sosyal medyada sahtekarlığının önüne geçmek isteyen Twitter, kullanıcıların takipçi sayısını etkileyecek bu hamle ile spam ve bot hesapları devre dışı bırakacak.
Sahte hesaplar nedeniyle güvenilirlik eleştirilerine maruz kalan mikroblog sitesi, durumu sonlandırmak için harekete geçti. Twitter yapacağı çalışmayla takipçilerini otomatik olarak bot hesaplarla şişiren kişi ve işletmeleri yakın mercek altına alarak sahte hesapları takipçi sayısından düşecek. İlk belirlemelere göre, Twitter da aktif olan hesapların yüzde 6'sına tekabül ettiği tespit edilen sahte hesapların kısa sürede silinmesi bekleniyor.
Twitter Başkan Yardımcısı Del Harvey, takipçi sayılarını suni olarak arttırmak için sahte hesapların satın alınmasını teşvik etmek istemediklerini vurguladı. Harvey, takipçi sayısının hesap sahibinin platform üzerindeki veya dünya üzerindeki etkisi adına kesin bir ölçü olmadığının altını çizdi.
Güvenilirlik sorunu değer kaybettirdi
Facebook veya Google'dan çok daha az kullanıcısı bulunan ve bunlara göre küçük bir şirket olmasına rağmen Twitter, kötüye kullanım ve nefret söyleminin platformda yaygınlaşmasını önleyemediği için ağır eleştiriler alıyordu. Twitter da Facebook gibi diğer sosyal ağlarla birlikte özellikle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimlerinde Rusya tarafından yapılan propaganda ve dezenformasyon nedeniyle ciddi tepki toplamıştı.
Konuyla ilgili Ameikan Kongresi'ne ifade veren Twitter temsilcisi Sean Edgett ise Rus hükümetiyle bağlantılı olduğundan şüphelenilen hesapları askıya aldıklarını söylemişti.
Edgett, “Seçimleri hedef alan devlet destekli manipülasyon girişimlerinin platformumuzu suistimal etmesi bizim için yeni bir mücadele alanı. Bunun üstesinden gelmeye kararlıyız. Bugün komiteye, yeni tehditle mücadele konusunda ciddiyetimizi gösterme niyetindeyiz. Nelerle karşılaştığımızı ve bunun tekrar yaşanmaması için neler yapacağımızı açıklayacağız.” şeklinde konuşmuştu.
2013 yılında halka açılan şirket geçen yılın son çeyreğine kadar kar etmemiş ve başka bir yatırımcı bulamamıştı. Sahte hesaplarla mücadele için son 2 ayda 70 milyon hesabı durduran Twitter borsada yüzde 9 değer kaybetmişti.
The New York Times gazetesi Florida'da küçük bir şirketinin, politikacılar, modeller, aktörler ve yazarlar da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki yüz binlerce kullanıcıya 200 milyondan fazla sahte takipçi sattığını ve haksız kazanç elde ettiğini yazmıştı. Öte yandan reklam için büyük bütçe ayıran küresel şirketlerden Unilever takipçi satın alan platformlara artık herhangi bir ödeme yapamayacağını açıklamıştı.
Twitter yetkilileri, kurumun yeni politikasının sahte takipçilere yönelik pazar alanını daraltacağını ve sahte hesaplar oluşturmak için kullanılan kötü uygulamaları engelleyeceğine inanıyor. Şüpheli hesaplar artık kullanıcıların takipçilerinden kaldırılacağından, birçok kişi ve kurumun sahte hesaplar satın almaktan vazgeçeceğini umuyor.
İlgili haberler: