Zehre, toksik maddelere, yalana dolana ihtiyaç yok... Kadim bilgiyi kullanan herkes kârlı çıkar. Toprak, su, bitkiler, üretici ve tüketici korunur. Keşke anlayabilsek.
Böcek ilaçlarının işe yaramadığını gören Malavili çiftçiler tarlalarını istila eden tırtıllara karşı kendi yöntemlerini geliştirdi. Çiftçiler, su, dövülmüş acı kırmızı biber ve tuzdan oluşan kendi ürettikleri karışımla üç dönümlük tarlalarını işgal eden tırtılları kovmayı başardı.
Afrika'da çiftçilerin büyük bölümü modern olmayan teknikleri kullanıyor. Bu da verimliliği azaltıyor.
Ancak bu yıl Afrikalı çiftçilerden modern tarım teknikleri kullanmasının yanı sıra çiftçilerin iklim değişikliği ve finansman kaynaklı zorluklarla mücadelede yeni yollar bulmaları istendi.
Dünyanın en fakir yedinci ülkesi Malavi'de ise çiftler tarlalarını istila eden tırtıllara karşı geleneksel böcek ilacının işe yaramadığını görünce kendi yöntemlerini geliştirdi. Malavililer özellikle mısır tarlalarını istila eden tırtıllara karşı ev yapımı bir karışım üretti.
Jessy ve James Kanjala gibi çiftçiler, su, dövülmüş acı kırmızı biber ve tuzdan oluşan karışımla üç dönümlük tarlalarını işgal eden tırtılları kovmaya başardıklarını söyledi.
James Kanjala, “Bu yöresel karışımla tırtıllar anında ölüyor. Eğer tarımla uğraşan bütün aileler kendi yaptığımız bu karışımı uygularsa tarlada kalan mahsulümüzü kurtarabiliriz.” diye konuştu.
Malavi'de kurak geçen dönem, tırtılların 200 bin hektar mısır tarlalarını istila etmesiyle çiftçiler için daha da zor geçiyor.
Kaynak: EuroNews