Türkiye, diyabet görülme sıklığında Avrupa'da birinci

Türkiye, diyabet görülme sıklığında Avrupa'da birinci
23.04.2018 22:44:27

54. Ulusal Diyabet Kongresi'nde konuşan akademisyenler Türkiye'deki diyabetli insan sayısı 7 milyonu aştığını, SGK'nın harcamaların yüzde 20'sini bu hastalık için kullandığını belirttiler.

Diyabetin, hemen her yaşta görülebilen, görülme sıklığı özellikle gençlerde hızla artan, yol açtığı kalp, damar, göz, böbrek ve sinir sistemi hasarları nedeniyle önemli bir noktada yer aldığına dikkat çeken uzmanlar, dünyada, 2017 yılında 425 milyon olan diyabetli sayısının yüzde 48 oranında bir artışla 2045 yılında 629 milyon olacağını öngörüyor.

2010 yılında Türkiye Diyabet Epidemiyoloji ve Prevalans (TURDEP II) çalışması sonuçlarına göre Türkiye'de yüzde 13,7 oranında bilinen diyabetli, benzer oranda da henüz hastalıklarının farkında olmayan gizli diyabetli bulunuyor.

Uluslararası Diyabet Federasyonu atlası (IDF 2017) verilerine göre Türkiye yaşa göre düzeltilmiş diyabet görülme sıklığında Avrupa'da birinci, diyabetli sayısına göre ise üçüncü sırada yer alıyor.

Türkiye'nin 2045 yılında 11 milyonu aşkın diyabetli ile dünyada ülkelerarası diyabet sıralamasında 10'uncu sırayı alacağı öngörülüyor.

‘SGK'NIN DİYABET İÇİN HARCADIĞI PARANIN ÇOK FAZLA'

SGK'nın diyabet için harcadığı paranın çok fazla olduğunu dile getiren Prof. Dr. Hasan İlkova, "Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), harcadığı para diyabet için çok fazla. Yüzde 20 olduğunu belirttiler. Bunun çok az bir kısmı belki yüzde 10'u filan ilaçla ilgili, geri kalan da komplikasyonlarla ilgili.

DİYABETLİ İNSAN SAYISI 7 MİLYONU AŞTI

"Diyabetli insan sayısı 7 milyonu aşmış durumda. Hatta bu insanların üçte biri bu hastalığın farkında bile değil. Hiç tedavi görmüyorlar. Geri kalanın da nasıl bir diyabet eğitimi aldığının iyi olmadığını görüyoruz” diyen Hasan İlkova sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne yazık ki eczaneden ilaçlarını alan tedavisini görenlerin de hiç iyi olmadığını görüyoruz. Bu 7 milyon belki de 15 milyona ulaşacak. Biz bunu engellemeye çalışmalıyız. Diyabetin takibinde kullanılan önemli bir parametre var. O parametre ortalaması yedinin altında olmalı. Bugün yedinin altında parametre alabilen diyabetli hasta yüzde 50'nin altında. Dolayısıyla diyabetli insanların birçoğu yeterli tedavi görmüyorlar, bu da acı bir gerçek."

'DİYABET CERRAHİSİNDE MÜTHİŞ RANT VAR'

Diyabet cerrahisinde rant olayının olduğunu dile getiren Prof. Dr. Temel Yılmaz, "Bu alanda müthiş bir şekilde rant olayı var. Ben Sağlık Bakanlığını bu operasyonları yeteri kadar denetlediği düşüncesinde değilim. İyi denetlenmiyor. Müthiş bir şekilde tıpta alışık olmadığımız şarkılı sözlü reklam kampanyaları oluyor bu sağlık açısından hoş değil" şeklinde konuştu.

YORUM YAP