Geçtiğimiz hafta 86 yaşındaki Doğu Türkistanlı alim Abdulehad Barat Mahsum'u hapishanede şehid eden Çin rejimi, Müslüman Türk kızlarını da ateist Çinlilerle zorla evlendirmeye kalkmıştı. Şimdi ise rakibi ABD'ye tepki için Çinlilerin Kudüs'te çalışmasını yasakladı.
Çin, Kudüs'ün İsrail tarafından işgal edilmesini gerekçe göstererek 20 bine yakın vatandaşının işgal edilmiş bölgelerde çalışmasına yasak getirdi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliğini buraya taşımasının ardından bölge tansiyon oldukça yükselmişti. Kararı protesto eden binlerce Filistinli Gazze Şeridi'nde İsrail ve ABD karşıtı gösteriler düzenlemişti. İsrail saldırılarına maruz kalan onlarca Filistinli katledilirken, binlercesi de yaralanmıştı.
Middle East Monitor'de yer alan habere göre, Çin, Kudüs'ün İsrail tarafından işgal edilmesini gerekçe göstererek 20 bine yakın vatandaşının işgal edilmiş bölgelerde çalışmasını yasakladı.
Çinli işçiler 2017 'nin Mart ayında çalışmak üzere Çin'den İsrail makamlarının onayıyla getirilmişti. Bu tarihten sonra Çinli işçiler, İsrail tarafından işgal edilmiş Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki inşaat işlerinde çalışan Filistinlilerin yerine geçmişti.
Zindanlarında şehit oldu
Doğu Türkistan'ın son devirde yetiştirdiği büyük lider merhum Mehmet Emin Buğra'nın da yeğeni olan, 86 yaşındaki Doğu Türkistanlı alim Abdulehad Barat Mahsum, Çin zindanlarında şehit edilmişti.
Doğu Türkistan'da bir alim daha şehadet mertebesine kavuştu.
Doğu Türkistan'ın en önemli alimlerinden 86 yaşındaki Doğu Türkistanlı alim Abdulehad Barat Mahsum, Çin zindanlarında şehit oldu.
Abdulehad Barat Mahsum'un aylar öncesinde şehit olduğu ancak şehadet haberinin ailesine yeni verildiği bildirildi.
Geçtiğimiz aylarda da bir başka Doğu Türkistanlı alim Muhammed Salih Damollam Çin zindanlarında şehit edilmişti.
Abdulehad Barat Mahsum, Doğu Türkistan'ın yetiştirdiği en önemli liderlerden Mehmet Emin Buğra'nın da yeğeniydi...
- Mehmet Emin Buğra kimdir?
Mehmet Emin Buğra, Doğu Türkistanlı Önder (Hotan 1901-Ankara 1965). Karakaş Oybağ yeni medresesi'ni bitirdi (1921). Aynı medresede müderrislik ve baş müderrislik yaptı (1924-1931). Doğu Türkistan'ı Çin egemenliğinden kurtarmak amacını güden direniş örgütünü kurdu. Silahlı bir ayaklanma sonucu Hotan' da kurulan Doğu Türkistan geçici Cumhuriyet'in başbakan ve başkomutanı oldu (1933). Bu ayaklanma başarısızlığa uğrayınca Hindistan'a sığındı (1934). Yurdu dışında savaşımını siyasi alanda sürdürdü. Çin Cumhuriyeti Kurucu meclis üyeliğine seçildi (1945), Çin'in Doğu Türkistan eyaleti ikinci valisi oldu. Çunkin'de “Altay”, Urimşi'de “Erk” gazetelerini çıkarıp başyazarlığını yaptı. Çin Halk Cumhuriyeti yöneticileriyle anlaşmazlığa düşünce ülkesini bırakmak zorunda kaldı (1949). Türkiye'ye gelip Türk uyruğuna geçti (1952). Ankara'da “Türkistan” ve “Voice of Türkistan” (Türkistan'ın sesi) adlı dergileri yayımlayarak başyazarlığını yaptı. 1965 yılında Ankara'da vefat etmiştir.