İsrail hükümeti, pazar günü düzenlenen oturumda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya verilen sadece savunma bakanlığıyla görüşme yaparak savaş kararı alma yetkisini iptal ederek, 'İsrail devletinin savaş kararının 12 bakandan oluşan Güvenlik Kabinesi'ne verildiği' duyuruldu.
Şarku'l Avsat Türkçe'nin haberine göre İsrail hükümeti haftalık olarak düzenlenen düzenlenen Pazar günkü oturumunda "savaş ilan etme yetkisini Başbakan Netanyahu'dan alarak Güvenlik ve Dışişleri Bakanlar Kurulu'na (Kabine) verilmesini" kararlaştırdı.
ACİL DURUMLARDA HÜKÜMETE SORMADAN SAVAŞ AÇMA YETKİSİ DE VERİLDİ
Bu yasa ile Kabine'ye savaşla sonuçlanabilecek askeri bir operasyon başlatma ya da büyük bir askeri harekât yetkisinin yanı sıra acil durumlarda hükümete başvurmadan savaş kararı alma yetkisi de veriliyor.
Bu karar haftalardır süren İran geriliminin ve ABD Kongresinin aldığı kararların ardından geldi.
ABD DE BENZER BİR KARAR ALDI
ABD Kongresi'nin iki kanadından biri olan Temsilciler Meclisi de geçtiğimiz günlerde 2019 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'na eklediği bir değişiklikle ABD Başkanı Donald Trump'ın Kongre'nin izni olmadan İran'a askeri müdahalede bulunmasının önünü kapatmıştı.
Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Parti üyesi Keith Maurice Ellison'un önerdiği tasarı, Cumhuriyetçiler tarafından de desteklenmişti.
Yapılan değişiklikle ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Ellison, "Temsilciler Meclisi, bu hafta iki partili değişikliğimizi kabul etmesiyle Başkan'a (Donald Trump) İran'a karşı askeri bir saldırı yetkisi veren bir yasanın bulunmadığını açıkça ifade etti. Bu iki partili değişikliğin oy birliğiyle kabul edilmesi, Trump'ın İran anlaşmasından çekilmesi ve giderek artan düşmanca söylemine karşı güçlü bir yanıt. Bugün Kongre, askeri gücün kullanımı konusundaki yetkilerini geri almak için harekete geçti" demişti.
NELER YAŞANDI?
ABD Başkanı Trump, İran'la BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler ve Almanya arasında Temmuz 2015'te imzalanan anlaşmadan ülkesini 8 Mayıs'ta çekerek, Tahran'a ağır yaptırımlar getireceğini duyurmuştu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da pazartesi günü, ABD'nin İran'dan taleplerini içeren 12 maddelik bir liste açıklamış, İran'a karşı "eşi benzeri görülmemiş finansal baskı" ve "tarihteki en güçlü yaptırımların" uygulanacağını belirtmişti.
Washington yönetiminden gelen açıklamalara İran'ın tepkisi iki ülke arasında çatışma endişelerine neden olmuştu.
Öte yandan İsrail de Suriye'deki İran hedeflerine yönelik saldırılarını arttırmıştı. 9 Mayıs 2018'de gece geç saatlerde Suriye'de İran güçlerinin konuşlu olduğu 26 noktayı füze ve topçu saldırısıyla vurmuştu. Söz konusu 26 nokta: Humus'ta Kuseyr hava savunma bataryaları, Zeta Barajı, Nazariye kenti; Şam'da Sakra hava savunma bataryaları, Cemreye askeri bilimsel araştırma merkezi, 4. Zırhlı Tugay, Mezze hava üssü, Caramana ve Daruşa hava savunma bataryaları, 137. Tugay hava savunma bataryaları, Kisve askeri üssü, Mana Dağı, 10. Tugay, Cumhuriyet Muhafızları Karargahı; Dera'da Sakra hava savunma bataryaları, Cabab üssü, Sanameyn ve Mahacca hava savunma bataryaları, İzra kenti; Süveyde'de Süveyde hava savunma bataryaları, Halhala hava üssü; Kuneytra'da Trince Tepesi, Baas kenti, Han Arnaba, 60. Tugay ve İşarah Taburları)