Türkiye'de sağlık harcamaları geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 17,4 artarak 119 milyar 756 milyon liradan 140 milyar 647 milyon liraya yükseldi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılına ilişkin sağlık harcamaları istatistiklerini yayımladı.
Buna göre, sağlık harcamaları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 17,4 arttı ve 119 milyar 756 milyon liradan 140 milyar 647 milyon liraya çıktı. Cari sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı yüzde 93,1 oldu. Söz konusu oran 2016'da yüzde 94 olarak hesaplanmıştı.
Kişi başı sağlık harcaması, 2016'da bin 511 lira iken geçen yıl yüzde 15,9 artarak bin 751 liraya yükseldi.
Toplam sağlık harcamasının gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı, geçen yıl yüzde 4,5 oldu. Genel devlet sağlık harcamasının GSYH'ye oranı ise yüzde 3,5 olarak hesaplandı.
Hanehalkları tarafından tedavi, ilaç ve benzeri amaçlı yapılan cepten sağlık harcaması 2017'de yüzde 22,7 artarak 24 milyar 4 milyon liraya ulaştı. Hanehalkları tarafından cepten yapılan sağlık harcamalarının toplam sağlık harcaması içindeki payı, geçen yıl yüzde 17,1 olarak kayıtlara geçti.
Genel devlet sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı, 2016'da yüzde 78,5 iken 2017'de yüzde 78 oldu.
Devletin harcamalarının yanı sıra halk da bütçesinin yüzde 2,2'sini ek olarak sağlığa harcamış.
Harcama türlerine göre hanehalkı tüketim harcamalarının dağılımı, 2016, 2017
Gelire göre sıralı %20'lik gruplarda tüketim harcamalarının dağılımı, 2016, 2017
BU DA GEÇEN YIL Kİ HABER
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılına ilişkin sağlık harcamaları istatistiklerini yayımladı.
Buna göre, sağlık harcamaları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 14,5 arttı ve 104 milyar 568 milyon liradan 119 milyar 756 milyon liraya çıktı. Cari sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı yüzde 94 oldu. Söz konusu oran 2015'te yüzde 92,6 olarak hesaplanmıştı.
Kişi başı sağlık harcaması, 2015 yılında bin 345 lira iken 2016 yılında yüzde 13,3 artarak bin 524 liraya yükseldi.
Toplam sağlık harcamasının gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı, geçen yıl yüzde 4,6 oldu. Genel devlet sağlık harcamasının GSYH'ye oranı ise yüzde 3,6 olarak hesaplandı.
Hanehalkları tarafından tedavi, ilaç ve benzeri amaçlı yapılan cepten sağlık harcaması 2016'da yüzde 13 artarak 19 milyar 562 milyon liraya ulaştı. Hanehalkları tarafından cepten yapılan sağlık harcamalarının toplam sağlık harcaması içindeki payı, geçen yıl yüzde 16,3 olarak kayıtlara geçti.
Genel devlet sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı, 2016 yılında bir önceki yıla göre değişmeyerek yüzde 78,5 seviyesinde kaldı.
Çocuklar için bir yılda nereye ne harcanıyor?
Eğitim: 2.5 milyar dolar
Sağlık: 1.0 milyar dolar
Kıyafet: 1.5 milyar dolar
Gıda: 1.5 milyar dolar
Oyuncak: 0.2 milyar dolar
Diğer: 1.3 milyar dolar
Savaşların, iç karışıklıkların, salgın hastalıkların, açlıkların ve ekonomik krizlerin önüne geçilemiyor. Birleşmiş Milletler gelecek yıl için tarihinin en büyük yardım çağrısında bulundu. Buna göre acil yardım ve korumaya muhtaç 92.8 milyon kişiye ulaşabilmek için 22.2 milyar dolara ihtiyaç var. Madalyonun diğer tarafında yaşam tüm şatafatıyla devam ediyor. Küresel Lüks Tüketim Malları Raporu'na göre lüks tüketim yıllık 250 milyar dolara yükseldi. Açlıkla boğuşan 805 milyon kişinin yıllık gıda masrafı ise 30 milyar dolar. Al Jazeera sitesi bireylerin bir yıl içerisinde en çok neye para harcadığını ortaya koydu. Gelin siz de aşağıdaki testimizi cevaplayarak paramızı yardıma muhtaçlar için mi yoksa lüks için mi harcadığınızı görün...
Neye daha çok harcıyoruz?
Sağlık mı? Estetik mi?
A) Karışıklığın bir türlü dinmediği Libya'da ihtiyaç duyulan temel sağlık hizmetlerine mi?
B) Estetik ameliyatlarına mı?
Libya'da 1.9 milyon kişi temel sağlık tedavilerinden yoksun. Birçok Avrupa ülkesinin iç işlerine sürekli müdahale ettiği Libya'daki sağlık hizmetlerinin sağlanması için 7 milyon dolar toplandı. Ancak dünya estetik ameliyatlara çok daha fazla para harcamayı tercih etti. ABD, Meksika, Güney Kore ve İngiltere gibi ülkelerde çok yaygın olan estetik ameliyatlar için yıllık tüketim miktarı 20 milyar doları buldu.
Gıda mı? Saç mı?
A) Doğu Afrika ülkesi Cibuti'deki gıdaya muhtaç kişiler için mi?
B) Saç ekimine mi?
Kuraklığın devam ettiği Cibuti'de 150 binden fazla kişinin acil gıda, ilaç ve giysi yardımına ihtiyaç var. Şimdiye kadar 3 milyon dolar toplandı. Küresel olarak saç ekimine ise yıllık 2.5 milyar dolar harcandı.
Çatışma mı? Şeker mi?
A) Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki çatışmalardan etkilenenler için mi?
B) Cadılar Bayramı'ndaki şekerler için mi?
Batı'nın bir türlü kendi haline bırakmaması nedeniyle on yıllardır etnik karışıklığın dinmediği Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde birçok bölgede devam eden çatışmalardan dolayı 1.4 milyon kişi hayatı çok zor şartlar altında geçiriyor. Ülkeye 1.5 milyon dolar yardımda bulunuldu. Cadılar Bayramı içinse sadece ABD'de şekerlemeler ve kıyafetler için yılda 2 milyar dolar harcanıyor.
Sağlık mı? Estetik mi?
A) Yemen'deki çocukların korunması için mi?
B) Nükleer silahları korumak için mi?
İç savaşın devam ettiği 24 milyon nüfuslu Yemen'de 7 milyon çocuk temel gıdalardan yoksun şekilde hayatta kalmaya çalışıyor. Açlıktan ölümlerle karşı karşıya gelen Yemenli çocuklar için 7 milyon dolar toplandı. Nükleer silaha sahip ülkelerin ellerindeki nükleer teçhizatları korumak için yıllık harcadığı para ise 35 milyar dolar.
Tütün mü? Beslenme mi?
A) Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki tütün mamullerine mi?
B) Gambiya'daki yetersiz beslenmenin giderilmesi için mi?
Batı Afrika ülkesi Gambiya'daki 2.1 milyon kişiden büyük bir kısmı 5 yaşın altında çocuklar ve hamile kadınlar olmak üzere 117 bin kişi yetersiz beslenmeyle boğuşuyor. Ülke için sadece 400 bin dolar toplandı. Buna karşılık küresel tütün piyasasının hacmi 800 milyar dolar. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da ise tütün mamullerine yılda 56 milyar dolar harcanıyor.
Yardım mı? Kürk mü?
A) Haiti'deki kasırga kurbanları için mi?
B) Giyilebilir kürklere mi?
Ekim ayında kasırganın ardından 800'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği Haiti'de halen 1.4 milyon kişi acil insani yardıma muhtaç. Şimdiye kadar 13,4 milyon dolar toplandı. Kürklere küresel olarak harcanan yıllık para 1.5 milyar dolardan fazla.
Yardım mı? Silah mı?
A) Honduras'ta yardıma muhtaçlar için mi?
B) Silahlara mı?
8 milyon nüfuslu Honduras'ta 1 milyondan fazla kişinin acil yardıma ihtiyacı var. Bu ülkeye 5 milyon dolar toplandı. Küresel çapta silah alımının yıllık hacmi ise 1.6 trilyon dolar.
Açlık mı? Fast food mu?
A) Mali'de açlıktan ölümle karşı karşıya olanlar için mi?
B) Evimize aldığımız etlere mi?
Mali'deki 28 milyon kişiden 3.5 milyonu açlıkla boğuşuyor. Batı'nın sık sık müdahalede bulunduğu Mali için 15 milyon dolar toplandı. Öte yandan sadece ABD'deki et tüketimi yıllık 50 milyar doları buluyor. ABD'deki yıllık fast food tüketimi ise 199 milyar doları geçiyor.
Gıda mı? Ev hayvanı mı?
A) Kıtlık, felaketler ve iç savaşın dinmediği Somali'ye gıda yardımlarına mı?
B) Evcil kedi ve köpeklerin manikürleri ile tüylerinin güzelleştirilmesine mi?
Türkiye başta olmak üzere uluslararası kamuoyunun Somali için yaptıkları göz ardı edilemez. Ancak Somali'de hâlâ 4.9 milyon kişi açlıkla karşı karşıya ve 155 milyon dolar toplandı. Diğer taraftan ABD'liler köpekleri için yılda 60 milyar dolardan fazla para harcıyor.
Eğitim mi? Teknoloji mi?
A) İşgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan çocukların eğitimi için mi?
B) Akıllı telefonlarımıza mı?
İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında 590 binden fazla çocuğun eğitimi İsrail askerlerinin müdahalesiyle sık sık kesiliyor. Filistinli çocukların eğitimi için 6 milyon dolar toplanırken, akıllı telefon tüketiminin yıllık hacmi 155 milyar doları geçti.