Rusya, ürettiği süt tozunda ülkede kullanımı yasak olan zarar maddeler bulunduğu gerekçesiyle Sütaş'tan süt ürünü alımını yasakladı. Sütaş açıklamasında, söz konusu maddeler için AB standartları ve Türkiye Gıda Kodeksi sınırları belirtilerek, “Kabul edilen alt sınırı 200 mikrogram/kilogram olan bir maddeyi, 1,5 mikrogram/kilogram olarak tespit edip yasaklama kararını hayret ve üzüntüyle karşılıyor, kamuoyunun takdirine sunuyoruz” denildi. Firma açıklamada suçu AB standartları ve Türkiye Gıda Kodeksi'ne atarken antibiyoriğin varlığını da kabul etmiş oldu.
Sputnik haber sitesi, Rusya'dan Sütaş'a ihracat yasağı başlıklı bir haber yayınladı.
Sütaş'ın süt tozundaki maddeler gerekçesi gösterildi
Habere göre, Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı Rosselhoznadzor, Sütaş'tan süt ürünü alımını yasakladı.
Kararın Sütaş'ın ürettiği süt tozunda Rusya'da kullanımı yasak olan zararlı maddeler bulunması nedeniyle alındığı belirtildi.
Rosselhoznadzor yetkililerine göre, Sütaş'ın ürettiği süt tozunda bulunan bu maddeler, antibiyotik türleri olan spiramisin ve tilmikosin içeriyor.
Haberde, böylece daha önce 8 Türk şirketinin Rusya'ya süt ürünü ihraç etmeye hakkı varken bu sayının şimdi 6'ya indiği kaydedildi.
Sütaş: “Süt tozları sağlık sertifikaları ile gönderiliyor”
Sputnik'in haberi üzerine Sütaş, internet sitesinde konuya ilişkin bir açıklamaya yer verdi.
Açıklamada, şöyle denildi:
“Rusya menşeili haber sitesi Sputnik'te yayınlandıktan sonra sosyal medyada ve diğer haber kaynaklarında paylaşılan süt tozumuzun Rusya'da yasaklandığına dair haberle ilgili gerçek durumu kamuoyunun bilgisine sunarız.
Rusya'ya gönderdiğimiz süt tozları Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü'nde, Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği çerçevesinde ve AB standartlarında yapılan analizler sonucunda alınan sağlık sertifikaları ile gönderilmektedir.
“Süt tozumuz AB ve Türk Gıda Kodeksi'ne uygun”
Süt tozumuzun içerdiği söylenen spiramisin ve tilmikosin maddelerinin, AB standartlarına ve Türkiye Gıda Kodeksi'ne göre alt sınırı sırasıyla 200 mikrogram/kilogram ve 50 mikrogram/kilogramdır. Rusya laboratuvarı, 1,5 mikrogram/kilogram tespit ettiği iddiasında bulunmaktadır. Kabul edilen alt sınırı 200 mikrogram/kilogram olan bir maddeyi, 1,5 mikrogram/kilogram olarak tespit edip yasaklama kararını hayret ve üzüntüyle karşılıyor, kamuoyunun takdirine sunuyoruz..."
alt sınır nasıl 200 mikrogram/kğ oluyor . o değer üst sınırdır olsa olsa
Allah’a şükür içmiyoruz da şimdi biz içiyor olsak hazır sütlerde sütle beraber antibiyotikte içiyoruz...bunu da Avrupa standardı için yapıyoruz öyle mi? Ondan sonrada çıkıp halk antibiyotiği çok yazdırıyor diye şikayet edeceğiz..( ben halktan değil doktorlardan kaynaklandığını düşünüyorum) çünkü daha geçenlerde gittiğimiz doktorda ilaç yazmasını reddettim...doktor hanım biraz bozuldu...