Geçtiğimiz günlerde İbn Sina'ya ait El-Kanun Fi'tTıbb adlı muhteşem eserin, Atatürk Kültür Merkezi'nce yayınlanan tercümesinde yapılan ‘cinayetleri' kaleme almıştık.
Eşsiz şaheseri Prof. Esin Kâhya tercüme etmişti.
Yazımızdan sonra yayıncı kamu kurumu olan Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı ŞabanAbak Bey aradı.
Aradan iki haftadan fazla bir zaman geçmesine rağmen mütercim Esin Kâhya, hiçbir tepki vermedi.
Ne yalanlandı, ne tekzip gönderdi, ne de başka bir açıklama yaptı.
İtirazı olsaydı söylerdi, tercümesini savunabilseydi savunurdu.
Fakat başkalarının söyleyeceği vardı.
Bu yazımız sonrasında Prof. Süleyman Hayri Bolay Hoca aradı.
Meğer El-Kanun Fi'tTıbb'ın Türkçe tercümesi onun fikriymiş. Allah razı olsun kendisinden!
Süleyman Hayri Hoca 1986'da Kültür Bakanlığı 1000 Temel Eser Yayın Komisyonu Başkanlığı'na getirilince, mutlaka tercüme edilmesi gereken temel eserlerle ilgili bir liste hazırlamış.
Bu listede yer alan eserlerden biri de El-Kanun Fi't Tıbb imiş. Kurul, tercüme edilmesine karar vermiş.
‘Kime yaptırabilir' derken, kurula Esin Kâhya tavsiye edilmiş. Kendisi ile görüşülmüş, anlaşılmış ve tercüme sipariş edilmiş.
Aradan üç yıl geçmesine rağmen Kâhya üstlendiği tercümeyibir türlü Kültür Bakanlığı'na teslim etmemiş. Teslim etmekten sürekli imtina etmiş.
Süleyman Hayri Hoca 1989 yılı içinde bu görevden ayrılmış.
Kâhya yaptığını iddia ettiği tercümeyi 1995 yılında mevcut yayıncı Atatürk Kültür Merkezi'ne bastırmış.
Yani ortada nereden baksanız ahlakî olmayan bir durum söz konusu. Bu işin en basit yönü ama bu bile bir kıstas…
HÂLÂ SATIŞA DEVAM EDİYORLAR
Yukarıda Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Şaban Abak'ın ilk gün aradığını söylemiştik. Kendisi aradığında sert çıkmaya kalkışmıştı. Aynı sertlikte gerekli cevap verilince yumuşamış ve bir komisyon kurup inceleyeceklerini söylemişti.
Aradan tam 15 gün geçti. Dün kendisini arayıp gelişmeyi sordum. Hiçbir adım atılmadığını, 15 Temmuz sonrasında bilim kurullarının görevlerine son verildiği için yapılamadığını söyledi.
Yukarıda zikrettiğim bilgiyi kendisine aktardığımda işi yakışık almayan bir noktaya çekmeye kalktı. Kendisi ile tatlı sert bir konuşma yaptık.
Verdiğimiz örneklerin doğru olup olmadığını arzu ettiği her hangi bir kişiye sorabileceğini, doğruluğunun teyidinin 10 dakikalık bir iş olduğunu söyledim.
Dahası Kurum bu cinayete maruz kalmış eseri satmaya devam ediyormuş. İbn Sina'nın zannedilerek uygulanacak bir terkip yüzünden insanların ölümüne dahi yol açabilmesi umurlarında olmamış.
‘Paraya mı ihtiyacınız var?' diye sordum. ‘Yok' dedi. Peki, yanlışta ısrarın nedeni ne?
Kurumun başında bir başkan olmadığını, tek başına karar veremeyeceğini belirtti bu kez. İyi de vekil de olsa bir başkan var. Vekil olması yetkisiz olduğu anlamına gelmez. Sıkışınca da meseleyi kişiselleştirmeye çalışıyorlar. Bunları söyledim kendisine.
Yani mâzeretleri çok! Devlet bu ya, o hata yaptığı zamanlarda bile haklıdır ya, işte bu mantık 15 yıldır değişmemiş...
Bu cinayete maruz kalmış eserle ilgili ne Kültür Bakanlığı, ne Milli Eğitim Bakanlığı, ne Sağlık Bakanlığı, ne YÖK Başkanlığı, ne Atatürk Dil Tarih Yüksek Kurumu, ne Türkiye Bilimler Akademisi, ne Yazma Eserler Genel Müdürlüğü harekete geçti. Anlayacağınız bir heykel için dünyayı ayağa kaldıran devlet, İbn Sina'nın eseri tahrif edilirken kılını bile kıpırdatmıyor.
İşte bizim düne, değerlerimize, mirasımıza, eserlerimize,İbn Sina'mıza kısaca harsımıza verdiğimiz değer bu!
Yaşananlar normal bir ülkede olsaydı, ilgili kurum ve bakanlıklar derhal harekete geçerdi. YÖK'te yer yerinden oynar ve ‘nasıl olurda bir profesör bu eseri tahrif edebilir' denilirdi. Yayıncılık geçmişi de olan Yekta Saraç Hocaya sormak isterim, ‘bu hususlarda hiçbir sözünüz yok mu?' diye…
KİTABÜ'S SAYDANA Fİ'T TIBB DA HATALI
Önceki yazımızda aynı mütercimin Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları arasından çıkan, Ebu'r-Reyhan el-Beyrunî merhuma ait, Kitabü's Saydana Fi't Tıbb eserinden de söz etmiştim. Bakanlık tek kelime etmedi. Biz ilk 3 sayfayı tercüme ettirdik. O eserdeki hatalar da İbn Sina'nın eserinden daha az değil.
Numan Kurtulmuş Bey'e demek isterim ki, bu işlere siz sessiz kalırsanız kimler kalmaz ki? Yazma Eserler'de olanlarla ilgili yazdıklarımız herhangi bir batı ülkesinde olsaydı, herşey hallaç pamuğu gibi atılmaz mıydı? Şam Arşivleri konusunda arandık, açıklama gönderilecekti. Ne oldu, hiçbir şey!
Ne yapalım şimdi, oturup ağlayalım mı?
Hayır! Herkes bilsin ki bu işlerin peşini bırakmayacağız!
Sizde bırakmayın. Bazı kimseler posta ile pek çok yazılı mektup, bilgi ve belge gönderdi kurum hakkında.
Az daha bekleyeceğiz. Adımlar atılmazsa neler yapacağımızı herkes görecek!
Merhabalar.Bende eseri alacaktım ama toplatldığını ve düzeltmeye gidileceğini öğrenmiştim.Şimdi tekrar basıma girmişti ama yine iyice araştırmadan almak istemedim.Şu an kitap için ne diyorsunuz son basımı için.Allah muhafaza içindeki yanlş terkip tercümelerini uyguayıp dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak var.Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Vah benim ülkeme vah...
Bu yazı sorasında iki müdür kendi arasında konuştu.Burada zikredilen sorunları çözmek yerine,yazar hakkında olumsuz kampanya başlatacaklar.ayrıca bir hocaya da iftira atacaklar.işte içinde yer aldığım bürokrasinin açıklı hali.birde biz ne çekiyoruz bu tiplerden bir bilseniz.
Kendisi işin başında olmasına rağmen, işlerden uzak ilgili hataları görmezden gelen yönetici gürûhu istemiyoruz. İşler hızlanacak diye beklerken....bu hantallık içerideki bazı kişiler tarafından özellikle sallayıp sürüklenmek mi isteniyor? Dikkat edilirse bu tercüme vaktinde bitirilmemiş....tercüme verilmek için adeta bu işin başındaki kişinin değişmesi beklenmiş gibi bir davranış sergilenmiş...işin ahlaki boyutu çöküşe uğramış...kimse bilemez....bulamaz....farkedilemeyecek mi zannettiler?
Bu gibi konuları gündeme getirdiğiniz için Allah sizden razı olsun. Ülke gündemini almış bir cam filmi gidiyor, hakkımızda hayırlısı olsun. Artık siyasilerden de bu tarz değerlere sahip çıkılmasını bekliyoruz. Fakat ne yazık ki toplum bu konuların peşine düşmeyince sonuç alımıyor.Arz talep meselesi...!
Sayın Kemal Bey, malesef devlet denen şeye bugünlerde ulaşamıyor veya bizimle cok farklı frekanslarda kendileri.bizdeki devlet sanki bir birey gibi, bir işle uğraşırken digerine zaman ayıramıyor veya batırıyor malesef.insallah bu durum daha fazla uzun sürmez,
ÜZERİNDE ISRARLA DURULMASI GEREKEN BİR DURUM BU KİTAP DİSİPLİNLER ARASI BİR KURUL TARAFINDAN ÇEVİRİLMELİTEK KURUMA VE KİŞİYE BIRAKILMAYACAK KADAR ÖNEMLİ BİR ESER KALDIKİ BUNU TIP FAKÜLTELERİNDE OKUTMALIYIZ DERS OLARAK
Allah razı olsun Kemal Bey, tarihe ve ilme verdiğiniz önem sayesinde inşallah siyasilerimizde şuurlu bir tavır sergiler. Yalan tarih hakkında doğruyu söyleseniz hemen tepki alırdınız. Doğru bilgileri bozarak söyleyenlere itibar ediliyor.