Fas'ta Molla rejimi kurmak isteyen İran ile Fas arasındaki ipler iyice gerildi. Fas yönetimi, Polisario'ya verdiği destek nedeniyle Tahran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu ve İran Büyükelçisinden derhal ülkeyi terk etmesini istedi.
AKKALEMLER ÖZEL
Fas, İran'ı "terör örgütü" Polisario'ya desteklediği için bölgedeki terörün en büyük finansörü ilan etti. Fas yönetimi, Polisario'ya verdiği destek nedeniyle Tahran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu ve İran Büyükelçisinden derhal ülkeyi terk etmesini istedi.
Fas, İran'ın terör örgütü Polisario'ya desteklediği için bölgedeki terörün en büyük finansörü ilan etti. Fas yönetimi, Polisario'ya verdiği destek nedeniyle Tahran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu ve İran Büyükelçisinden derhal ülkeyi terk etmesini istedi.
İLİŞKİLER 2009'DA DA BOZULMUŞTU
Rabat yönetimi "Fas'ın aleyhine tutum sergilediği ve din işlerine karıştığı" gerekçesiyle Mart 2009'da Tahran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.
Rabat yönetimi "Fas'ın aleyhine tutum sergilediği ve din işlerine karıştığı" gerekçesiyle Mart 2009'da Tahran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.
Fas Dışişleri Bakanlığı, "İran'ı ülkenin temel kimliğini değiştirmeye çalışmak ve devletin desteklediği Sünni Maliki mezhebini zayıflatmaya çalışmakla" suçlamıştı.
Diplomatik ilişkilerin kesilmesinden 5 yıl sonra geçen yıl aralık ayında Fas Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Mustafa Halefi, İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen İslam ülkeleri enformasyon bakanlarının 10. toplantısına katılmıştı.
İran'ın Fas Büyükelçiliği, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde 6 yıl süren kesintinin ardından 2015'de yeniden açılmıştı.
POLİSARİO YA DA POLİSARİO CEPHESİ NEDİR?
Kısa adı Polisario Cephesi olan “Saguia el Hamra ve Rio de Oro'nun Kurtuluşu İçin Halk Cephesi, Afrika'nın kuzeybatısındaki, Batı Sahra'daki Fas egemenliğine son vermek ve bu bölgenin bağımsızlığını sağlamak için savaşan bir örgüt.
Tek taraflı ilan edilen Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nde siyasal olarak faaliyet gösteriyor. Fas yönetimi ise İran'ı bu örgütü desteklemekle suçluyor.
Temelleri, Batı Sahra'nın yerli göçebe halklarından Sahravilerden oluşan güçlerin, komşu Moritanya'da üslenerek Batı Sahra'daki İspanyol denetimine karşı verdikleri mücadeleye dayanan Polisario hareketi, Fas yönetimini devirmek için çalışıyor.
El Veli Mustafa Seyyit ile İbrahim Ghali'nin etrafında toplanan topluluklar örgütün kuruluşunda rol oynamış, bölgenin İspanyol Sahrası adı ile İspanya kontrolündeki koloni düzeninden kurtulması amaçlamıştır.
Bu mücadele ilk olarak Fas topraklarında başlasa da, burada destek alınamaması sonucu Moritanya'da toplantılar düzenlemişlerdir.
10 Mayıs 1973 tarihinde gerçekleştirilen gizli bir toplantı ile Polisario'nun kuruluşunu ilan edilir.
İspanya'nın 1976'da Batı Sahra'dan çekilmesinin ardından Fas ve Moritanya bölgeyi aralarında paylaştılar.
Bölgenin denetimini ele geçirmek isteyen Cezayir Polisario'ya kendi topraklarında üsler ve savaş teçhizatı sağlar.
1979'da Moritanya ile Polisario arasında barış yapıldıysa da, Fas Batı Sahra'nın Moritanya'ya ait kesimine tek taraflı olarak el koyar.
1980'lerde Polisario gerillaları Batı Sahra'daki Fas karakollarıyla savunma birliklerine saldırı düzenler. 1991'den beri tek taraflı olarak ilan ettiği ateşkese uyarak silahlı saldırılara ara vermiştir.
Ayrıca diplomatik bir kampanya yürüten Polisario Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti adını taşıyan bir hükumet kurarak 43 ülkede bu hükümeti tanıtmaktadır. 1984 yılında, Fas hükumeti Polisario hükumetini tanıdığı gerekçesiyle Afrika Birliği Örgütü'nden çekilmiş, bu kararından 2017 içerisinde vazgeçerek tekrar üyelik başvurusu yaparak birliğe dâhil olmuştur.