İlahi adalet budur işte: İçki ömrü kısaltıyor

İlahi adalet budur işte: İçki ömrü kısaltıyor
17.04.2018 00:12:08

Bu araştırmayı Müslümanlar yapsa kimse inanmaz. Ama frenkler yaptı, akşamcılara duyurulur.

İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi bilim insanlarının gerçekleştirdiği kapsamlı bir araştırmaya göre, günde en fazla bir alkollü içki içenler, hiç içmeyenlere kıyasla daha az yaşıyor.

600 bin kişi üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, haftada 5 ila 10 kadeh arasında içki içen kişinin ömrü 6 aya kadar kısalabiliyor.

19 ülkeyi kapsayan araştırmada bilim insanları, bu ülkelerdeki genel sağlık ve alkol tüketimini karşılaştırdı ve 40 yaşından sonra aynı alkol tüketimini sürdüren bir kişinin ömrünün ne kadar kısalabileceğine dair bir hesap ortaya koymaya çalıştı.

Araştırmacılar bu hesapla, haftada 5 bira ya da 5 şarabı, ölüm riskini artırmadan tüketilebilecek üst sınır olarak tarif ediyor. Ancak her türlü alkol tüketiminin kalp ve damar hastalıkları riskini artırdığını da ekliyor.

Haftada tüketilecek 5 birimlik bu alkol araştırmaya göre:

  • Felç riskini yüzde 14
  • Ölümcül hipertansiyon riskini yüzde 24
  • Kalp yetmezliği riskini yüzde 9
  • Aort anevrizması riskini ise yüzde 15 oranında artırıyor

'En azından alkolün vücuda bir faydası olmadığı ortaya konuldu'

Uzmanlar bu araştırmayı, "az alkol tüketimi vücuda yararlıdır" tezini sorgulamak için gerçekleştirdiklerini açıklıyor.

Bu alanda geçmiş yıllarda yapılan araştırmalardan biri, "günde bir kadeh kırmızı şarap sağlığa iyi gelir" sonucu ile öne çıkmıştı.

Sheffield Üniversitesi'nden kalp ve damar sağlığı konusunda uzman olan profesör Tim Chico, "Bu araştırma en azından alkolün sağlığa bir faydası olmadığını gösteriyor" diyor.

Araştırmacılar, yapılan çalışmanın İngiltere'de 2016 yılında değiştirilen "alkol tüketim kılavuzunu" da doğruladığını söylüyor. İngiltere'de Ulusal Sağlık Sistemi, haftada 6 büyük bardak biradan daha fazla alkol tüketilmemesi gerekliliğini tavsiye etmişti.

Amerika'da sınır İngiltere'nin iki katı

İtalya, Portekiz ve İspanya'da ise tavsiye edilen limit İngiltere'den yüzde 50 fazla. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise limit İngiltere'nin neredeyse iki katı.

İngiliz uzmanlar, konulan tüketim limitlerinin hedef olmaması gerektiğini de açıklıyor.

İngiltere Kalp Vakfı'ndan Victoria Taylor, `"Bunun bir limit olduğunu ve belirlenen sınırın altında kalmaya özen göstermemiz gerektiğini unutmamalıyız" diyor

Dünya Sağlık Örgütü uyarıyor

İngiltere'de yapılan başka bir araştırma ise alkolün kalp hastalıkları riski bakımından rolü ister olsun, ister olmasın ölümünüzü başka biçimlerde de çabuklaştırabilir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2014 raporunda alkolün depresyon ve anksite, siroz, pankreas iltihaplanması, intihar, şiddet ve kazaya bağlı yaralanma riskini artırabileceği ifade ediliyordu.

Alkolün aleyhinde veriler gayet sağlam, lehindekiler ise ideolojik

Alkol ayrıca ağız, burun, gırtlak, yutak, kalın bağırsak, karaciğer ve kadınlarda meme kanseri riskini de artırıyor. Dünya çapındaki kanser ölümlerinin yüzde 4 ila 30'unun alkolle bağlantılı olduğu tahmin ediliyor. Günde bir bardak içkinin meme kanseri riskini yüzde 4, daha fazla alkolün ise yüzde 40-50 oranında artırdığı sanılıyor.

Aşırı alkol bağışıklık sistemini zayıflattığı için zatürre ve tüberküloz gibi hastalıklarla da ilişkilendiriliyor. Riskli şekilde cinsel ilişkiye girmeye iten davranışları tetikleyip cinsel yolla bulaşan hastalıklar riskini de artırıyor. Hamilelik sırasında alkol almak ise bebeğe zarar veriyor.

Toplam 200 hastalığın alkolle bağlantısı kurulurken, bunların 30'unun sadece alkolden kaynaklandığı ifade ediliyor.

Fakat az miktarda alkolün sağlığa yararlı olabileceği inancı henüz ortadan kalkmış değil. Alkol sorununa karşı çalışma yapan bazı kuruluşlar bile az alkolün kalp hastalıkları ve bazı felç türlerine karşı koruyucu özelliği olabileceğini söylüyor.

Kafanız karıştıysa üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Belki de şu şekilde düşünmek en iyisi: Alkolün zararlı etkilerine dair veriler oldukça sağlam, ama yararları konusundaki iddialara biraz daha sorgulayıcı bakmak gerek.

Kafein almakta etkiyi azalmaz

Alkolün etkisini kafeinle giderebileceği iddia edilir. Fakat araştırmalar bunun o kadar da kolay olmadığını gösteriyor.

Kaynak: BBC

YORUM YAP