İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük 'mülteci krizinin' yaşandığı son yıllarda ülkelerindeki iç savaş veya karışıklıklardan kaçarak daha güvenli ülkelere gitmek zorunda kalan sığınmacıların sayısı giderek artıyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) 2017 yılı verilerine göre, dünya genelinde 71 milyondan fazla mülteci bulunuyor.
Avrupa Birliği üyesi 16 ülkenin liderleri sığınmacı krizine çözüm için yaklaşık 10 saatlik görüşmenin ardından göç krizinin yönetimi konusunda anlaşmaya vardı.
Buna göre gönüllü AB ülkeleri, gelen göçmenler için ülkelerinde merkezler açacak ve bu merkezler üye ülkelerce gönüllü olarak kurulacak.
Mültecilerin büyük bir kısmı Avrupa'ya geçmek istese de, son yıllarda Avrupa ülkeleri sınırlarının kontrolünü daha da sertleştirerek, göçmen akımını yavaşlatmayı hedefliyor.
Avrupa'da en fazla sığınmacı kabul eden ülkeler
Almanya 2015'te başlattığı mülteci politikasıyla 1 milyon 410 binden fazla sığınmacıyı kabul ederek, AB ülkeleri arasında en fazla mülteci barındıran ülke.
Almanya'yı 402 bin mülteciyle Fransa, İtalya (355 bin), İsveç (328 bin) , Avusturya (173 bin) ve Yunanistan (83 bin) takip ediyor.
Türkiye'de ise Suriye'deki iç savaştan kaçan 3,5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaparak dünyada en çok mülteci kabul eden ülke konumunda.
Ayrıca Türkiye'de Suriyelerin yanı sıra Irak, Afganistan, İran, Somali ve diğer ülkelerden gelen yaklaşık 290 bin göçmen bulunuyor.