Suat Arusan

Amalgam dolgunun yol açtığı rahatsızlıklar

14.08.2015

Dr Suat Arusan

[email protected]

Geçen haftaki yazımızda pek çok kimsenin dişlerine yapılan ve çok sayıda ülkede yasaklanmış olan amalgam dolguları ele almıştık. Amalgamı riskli kılan en önemli unsur içerdiği ağır metal cıva idi.

İnsan, bedeninde asla yer almaması gereken cıvaya çeşitli şekillerde maruz kalabilir. Bunun en yaygın biçimi ne yazık ki amalgam adı verilen diş dolgularıdır. Bu hafta ise amalgamın yol açtığı yahut da yol açabileceği çeşitli hastalıklara yer veriyoruz.

İşte o hastalıklar:

Sinir sistemi hastalıkları

Alzheimer hastalığı, Ms( Multipl skleroz), Als( amyotrofik lateral skleroz), Parkinson, Metabolik ensefalopati, Myaljik  ensefalit, Nöritler ( sinir iltihabı), Migren, Öğrenme zorluğu, Baş dönmesi, Baş ağrısı, Bunama, Konuşma bozukluğu ve ellerde titreme.

Psikiyatrik hastalıklar

Psikozlar, şizofreni, depresyon, panik atak, takıntı hastalığı (ops.komp.bozukluk), uyku bozuklukları, bipolar rahatsızlık, hassasiyet artışı-alınganlık, dikkat eksikliği-hiperaktivite, konsantrasyon bozukluğu, hafıza kaybı, sinirlilik, anoreksia nevroza, anksiyete(sinirsel gerginlik) ve otizm.

Bağışıklık sistemi ve romatizmal hastalıkları

Otomimmün hastalıklar (75 kadar hastalık), enfeksiyonlara duyarlılık, allerjiler, ankilozan spondilit, romatoid artrit iltihaplı romatizma), jüvenil artritis, lupus eritematozus, myastenia gravis ( kas hastalığı), değişik kimyasallara duyarlılık ve mantar hastalığı.

Sindirim sistemi hastalıkları

İrritabl barsak sendromu, krohn hastalığı, krohn hastalığı, ülseratif kolit, bağırsak krampları, gastrit, karın şişliği ve gaz, ileri derecede iştahsızlık, kabızlık ve ishal.

Kas-iskelet sistemi bozuklukları

Kramp, kas ağrısı, eklem ağrısı, kaslarda zayıflık, titreme, fibromiyalji, kas tutulması, ataksi , refleks ve denge bozuklukları.

Ağız ve diş hastalıkları

Ağızda metalik tat, lökoplaki, kötü ağız kokusu, ağızda ülserler ve aflar, diş problemleri(çürük ve diş eti sorunları), oral lichen planus.

Karaciğer ve böbrek hasarı

Karaciğer hasarı, böbrek yetmezliği ve diğer böbrek hastalıkları.

Enerji seviye bozuklukları

Enerji azlığı, kronik yorgunluk, kısa veya uzun süreli uyuşukluk.

Hormonal hastalıklar ve kısırlık

Diabet (şeker hastalığı), hipogonadizm(cinsiyet hor.yetersiz çal.), hipogonadizm(cinsiyet hor.yetersiz çal.), hipotiroidi (tiroidin az çalışması) ve nodüller, hipertiroidi, hashimoto hastalığı, addison hastalığı, değişik hormonal yetersizlikler, kısırlık ( infertilite), rahimde myom - yumurtalık kistleri.

Kalp hastalıkları

Kalp-damar tıkanıklıkları, göğüs ağrısı, tansiyon (kan basıncı) sorunları, kalp ve ritim bozuklukları, varis ve venöz yetmezlik.

KBB hastalıkları

İşitmede azalma, kulak çınlaması, koku hissinde azalma, sinüzit, kulakta tıkanıklık, akıntı, iltihap, boğazda ağrı ve yanma.

Göz hastalıkları

Görme bozuklukları, renk körlüğü, üveit, makular dejenerasyon

Solunum sistemi hastalıkları

Astım, Bronşit, Anfizem ve <oah.

Cilt hastalıkları

Egzama, sedef, saç dökülmesi, ciltte yoğun kızarıklıklar, pemfigus, aşırı terleme,  soğuk ve nemli deri.

Diğerleri

Kronik şişmanlık, genital akıntı, çocuklarda büyüme, anemi gibi kan hastalıkları

YORUM YAP