İşte dehşetin videoları
Yerli Namibyalıların kafatasları, Berlin'deki bir kilisede düzenlenen ayinle Namibya heyetine teslim edildi.
Soykırımda ölenlerin kafatasları 'beyaz Avrupalıların üstün ırk olduğunu ispatlamayı' amaçlayan ve bugün eleştirilen bir araştırma için Almanya'ya gönderilmişti.
Sömürge yönetimine ayaklanma sırasında Herero ve Nama kabilelerinden 90 ila 100 bin arasında bir insan katledilmişti.
ÖZÜR DİLEMEYE YANAŞMADI
Almanya soykırım için henüz özür dilemedi.
ALMANLARIN YAPTIĞI SOYKIRIMDA 100 KİŞİYİ KATLEDİLMİŞTİ
Soykırım, yerli kabilelerin Almanların topraklarına ve hayvanlarına el koymasına karşı ayaklanmasıyla 1904'te başladı.
O dönemde Alman Güney Batı Afrika sömürge yönetiminindeki birliklerin komutanı olan Lothar von Trotha, Ekim 1904'te soykırım emri verdi.
Herero ve Nama kabileleri çöle sürüldü. Topraklarına geri dönmeye çalışanlar ya öldürüldü ya da toplama kamplarına gönderildi.
Soykırımda kaç kişinin öldüğü bilinmiyor. Ancak bazı uzmanlar ölü sayısının 100 bin civarında olduğunu söylüyor.
Soykırımda Hereroların yüzde 75'inin, Namaların da yarısının öldüğü tahmin ediliyor.
Ölen yüzlerce kişinin kafatasları, antropologların Avrupalıların üstünlüğünü kanıtlama araştırmaları için Almanya'ya gönderildi.
Söz konusu araştırmalarda, Almanya'nın diğer eski sömürgeleri Kamerun, Tanzanya, Ruanda ve Togo'dan çok sayıda kafatası da incelendi.
İŞTE KATLİAMLA İLGİLİ VİDEOLAR
BU DA ÇOK BİLMİŞLERİN EZBERE KONUŞMASI
ALMAN SÖMÜRGE İMPARATORLUĞU
Almanya henüz özür dilemedi
Almanya, 2016'da ilkesel olarak soykırım için özür dilemeye hazır olduğunu açıkladı, ancak özrün şekli ve hukuki sorunların nasıl aşılacağı konusunda müzakerelere devam edildiğini duyurdu.
Soykırımda hayatını kaybedenlerin bazıları New York'ta Almanya'ya toplu dava açtı.
Almanya, Namibyalıları desteklemek için bu ülkeye milyonlarca dolar kalkınma yardımı yaptığını söylüyor.
ARŞİVDEN BİR HABER
Namibya'da yaşayan Herero halkı, 1981 yılında çekilen bu fotoğrafta geleneksel kıyafetleriyle görülüyor
Namibyalılar için Almanya'nın 'soykırım özrü' yeterli değil
Namibya'da yaşayan Herero halkı, Almanya'nın 20. yüzyılın başındaki katliamlarından dolayı özür dilemesini memnuniyetle karşılarken, kendilerinden alınan toprakların geri verilmesini de talep ediyor.
Namibya, 1884 yılında Almanya tarafından ilhak edildi. Ülkenin ekilebilir alanlarında yaşayan Herero halkı, Almanya'ya karşı 1904 yılında ayaklandı. Almanya, ayaklanma nedeniyle binlerce kişiyi infaz ederken, bu topraklara da el koydu. İdam edilmeyenler ise çöle sürüldü ve burada da binlerce kişi yaşamını yitirdi.
Herero halkını yüzde 80'inin bu dönemde yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.
Reuters haber ajansına konuşan 74 yaşındaki Herero Alex Kaubtauuapela, "Topraklarımızı geri istiyoruz. Hererolar Alman halkı yüzünden fakirleşti" diyor.
Namibya'da bugün ekilebilir alanların yaklaşık yarısı Alman ve Hollandalı göçmenlerin elinde bulunuyor. Bu grubun 2,3 milyonluk ülke nüfusuna oranı ise yalnızca yüzde 6.
Erdoğan Almanya'yı ikiyüzlülükle suçlamıştı
Almanya ile Herero halkının varacağı olası bir anlaşma, diğer Afrika ülkelerindeki benzer durumlar için de bir model oluşturabilir.
Reuters ajansı, Almanya'nın Namibya'da yaşananlarla yüzleşme sürecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sert eleştirilerinin ardından ivme kazandığına dikkat çekiyor.
Erdoğan, Alman parlamentosunun 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendiren tasarıyı kabul etmesinin ardından ülkenin Namibya'daki kendi karanlık geçmişiyle yüzleşmeyerek ikiyüzlü davrandığını söylemişti.
Bundan bir ay sonra Temmuz 2016'da Almanya Başbakanlığı, Herero halkına soykırım uygulandığını kabul ederek, resmen özür dilemeyi önermişti. O tarihten bu yana iki taraf arasında beş tur görüşme yapıldı.