Amerika, Fransa ve İngiltere'nin Suriye'ye yönelik düzenlediği saldırının ayrıntıları gün ağarınca ortaya çıktı. Saldırıdan önce Suriye ve Rusya'nın hava üslerini boşalttığı açıklandı.
ABD, Fransa ve İngiltere Suriye'yi vurdu
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki kimyasal saldırıya ilişkin "saldırı emri" verdiğini söyleyerek, ABD ile Fransa ve İngiltere'nin, Suriye rejimi hedeflerini vurmaya başladığını duyurdu. Saldırıda başkent Şam'daki askeri noktalar hedef alındı.
TRUMP: SALDIRI EMRİ VERDİM
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki kimyasal saldırıya ilişkin "saldırı emri" verdiğini söyledi.
TOMAHAWK FÜZELERİ KUKKANILDI
Trump, ABD ile Fransa ve İngiltere'nin, Suriye rejimi hedeflerini vurmaya başladığını duyurdu. Trump'ın saldırı emri sonrası Şam'dan patlama sesleri duyulduğu ifade edildi. ABD, saldırılarda savaş uçakları ve Tomahawk füzelerini kullandı.
Suriye devlet televiyonu hava saldırılarına uçaksavarlarla karşılık verildiğini bildirdi.
ABD Savunma Bakanlığı, "Suriye'deki operasyonumuzu bozmaya çalışan askeri platformları veya ekipmanları hedefleyeceğiz." ifadelerini kullandı.
ABD bombardımanı Barza bölgesinde bilimsel araştırma merkezi, Qaysun dağlarında Cumhuriyet Muhafızları genel merkezi, Mezzeh Askeri Havaalanı, Damir Askeri Havaalanı, Alkaswa bölgesi ve başkent Şam'da bazı merkezleri kapsadı.
Saldırıda İran milisleri ve Hizbullah da vuruldu
ABD, İngiltere ve Fransa'nın ateşlediği füzelerin vurduğu askeri noktalar arasında Kuseyr'deki Hizbullah unsurları ile Dera'daki İran güçleri de var.
GERİLİM YÜKSEK
Suriye'de Esad rejiminin kimyasal silah kullandığının ortaya çıkmasından sonra bölgedeki gerginlik iyice yükseldi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın tweet'leriyle başlayan savaş söylemleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamalarıyla gerginliği iyice yükseltti.
Karşılıklı açıklamalar; Amerika, Fransa ve İngiltere'nin ortak harekatıyla son buldu.
3 ülke, Suriye'deki bazı hedeflere ortak operasyon düzenlendi.
BU NASIL HAREKÂT?
Operasyon akıllarda bazı soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu.
BOŞ ÜSLER VURULDU
Akdeniz'den Suriye'ye atılan füzeler, boşaltılan askeri üsleri hedef aldı.
ÖLÜ VE YARALI YOK
Füze saldırıları sonucunda sadece maddi hasar oluştu. Ölen ya da yaralanan olmadı.
HAVADA İMHA
Suriye devlet televizyonu, Akdeniz'den atılan 30 füzenin 10'unun hava savunma sistemiyle imha edildiğini duyurdu.
MİNİ BİR ŞOV
3 ülkenin düzenlediği harekatın "şov" olarak kalmasından sonra Suriye sokaklarında kutlamalar başladı.
KUTLAMALAR BAŞLADI
Suriye, İran ve Rusya bayraklarıyla sokaklara inen vatandaşlar, Amerika aleyhinde sloganlar attı.
Mahir Ünal: Operasyon bilgisi bize de verildi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, "Böyle bir tepki gösterileceği açıklamalardan görülüyordu ve bizimle de bir bilgi paylaşımı oldu. Biz bu saldırıyı, kimyasal silahlara dönük bir yaptırım şeklinde görüyoruz ve değerlendiriyoruz. Esed'in kendi halkına dönük kullandığı kimyasal silahın engellenmesi için de ciddi bir uyarı olarak görüyoruz.
TÜRKİYE'DEN DESTEK AÇIKLAMASI
ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye'ye yönelik operasyonu ile ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan ilk açıklama geldi. Açıklamada "Operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz" denildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Türkiye, 7 Nisan günü Duma'da çok sayıda sivilin ölmesine yol açan kimyasal silah saldırısına mukabil ABD, İngiltere ve Fransa'nın bu sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği operasyonu yerinde bir tepki olarak görmektedir. Rejim tarafından gerçekleştirildiği yönünde güçlü şüphe bulunan Duma saldırısı karşısında tüm insanlığın vicdanına tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz.
SURİYE SAVAŞ SUÇU İŞLEMİŞTİR
Kimyasal silahlar dahil kitle imha silahlarıyla ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef alan saldırılar insanlığa karşı suç teşkil etmektedir. Yedi yılı aşkın süredir gerek konvansiyonel, gerek kimyasal silahlarla kendi halkına zulmeden Suriye rejiminin insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları alanındaki sicili sabittir. Uluslararası toplumun vicdanında bu konuda şüphe yoktur.
BU YAPILANLARIN CEZASIZ KALMAMASI LAZIM
Türkiye, bu tür suçların cezasız kalmamasının ve hesap verilebilirliğin tesis edilmesinin benzer hadiselerin tekrarının önlenmesi açısından kritik önemi haiz olduğuna inanmaktadır.
Bu tecrübe ışığında, başta BM Güvenlik Konseyi üyeleri olmak üzere tüm uluslararası toplumun kimyasal silah kullanımının cezasız bırakılmamasını sağlayacak ortak adımlar üzerinde uzlaşmaya varması elzemdir."
İbrahim Kalın'dan Suriye açıklaması!
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye'deki operasyonla ilgili açıklamada bulundu Kalın, "Amaç Suriye'deki savaşı sona erdirmek olmalıdır. Kimyasal silah cevapsız bırakılmamalı" dedi.
RUSYA'DAN SER TEPKİ
ABD, İngiltere ve Fransa'nın Duma'daki kimyasal saldırı sonrası Suriye'ye yönelik başlatığı operasyona Rusya'dan ilk tepki üst üste açıklamalarla geldi. Rusya'nın ABD Büyükelçisi Antanov yaptığı açıklamada, 'Suriye'ye saldırı sonuçsuz kalmayacak' dedi.
'SALDIRGANLIK EYLEMİ'
Öte yandan Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Savunma Komitesi başkanı Aleksandr Şerin de, "ABD Suriye'ye yönelik saldırılar düzenleyerek tüm uluslararası kuralları ihlal ediyor ve Rusya bunu saldırganlık eylemi olarak görmektedir" açıklamasında bulundu.
Şerin, "ABD Başkanı Trump sadece dünya çapındaki bir suçlu değil, ikinci bir Adolf Hitler'dir. Bu, ikinci Belgrad'dır. Bu bir dönüm noktasıdır, egemen bir devlete karşı savaş ilanıdır" dedi.
Rusya'dan üs açıklaması: ABD hiçbirini vuramadı
Rusya Savunma Bakanlığı, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Esed rejimine yönelik saldırısı sırasında füzelerden hiçbirinin Tartus ve Hmeymim'de bulunan üslere isabet etmediğini duyurdu.
Rusya, BM'yi olağanüstü toplantıya çağırdı
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki kimyasal saldırıya ilişkin "saldırı emri" verdiğini söyleyerek, ABD ile Fransa ve İngiltere'nin, Suriye rejimi hedeflerini vurmaya başladığını duyurdu. Saldırıda başkent Şam'daki askeri noktalar hedef alındı. Bu harekat sonrası Rusya, BM'yi olağanüstü toplantıya çağırdı.
NATO'dan ilk açıklama: HARAKATI DESTEKLİYORUZ
NATO, ABD ile İngiltere ve Fransa'nın, Suriye rejiminin kimyasal silah kapasitesiyle ilgili hedeflerini vurmaya başlamasını desteklediğini bildirdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı yazılı açıklamada, ABD ile İngiltere ve Fransa'nın Beşşar Esed'in kimyasal silah kapasitesiyle ilgili yerlere yönelik saldırısını desteklediğini belirterek, "Bu saldırı rejimin Suriye halkına tekrar kimyasal saldırı düzenleme gücünü zayıflatacaktır." ifadesini kullandi.
Merkel'den operasyon sonrası ilk açıklama
Almanya Başbakanı Merkel, "Amerikalı, İngiliz ve Fransız müttefiklerimizin BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri olarak bu sorumluluğu üstlenmesini destekliyoruz" dedi
İran'dan ilk açıklama: Saldırıyı kınıyoruz
İran, Suriye'ye düzenlenen hava harekatına ilişkin açıklama yaptı. İran, "Saldırıyı güçlü şekilde kınıyoruz" dedi